Manage je focus

Als ondernemer heb je een creatief brein vol met fantastische ideeën. Je bedenkt een geweldig nieuw idee of project en je wilt het gelijk uitvoeren. Op een gegeven moment is het nieuwe er vanaf, de aandacht verslapt, er komt weer een nieuw idee voorbij en plotseling ben je met diverse projecten tegelijk bezig die je niet af kan maken en laat je een spoor van onafgemaakte taken achter. Het wordt een chaos. Herkenbaar?

De oplossing is simpel.. Één ding tegelijk doen. Makkelijk gezegd, maar hoe voorkom je nou dat je afgeleid wordt, zodat je ook daadwerkelijk met één ding tegelijk bezig kunt zijn?

Belangrijk is bij jezelf te onderzoeken waar de afleiding vandaan komt. Het heeft meestal een beetje met focus te maken. Het oude project voelt niet uitdagend genoeg meer maar meestal is het verlies van focus en doel. Je doel te groot maken kan soms ook afschrikken en je ‘verlammen’.  Je weet eigenlijk niet meer goed waar je moet beginnen dus schuif je het maar voor je uit of verzin je iets anders. Ik zeg dan altijd: ‘hoe eet je een olifant?’

… hapje voor hapje…

Maak subdoelen. Zo wordt het behapbaar en lijkt het doel minder groot. Wat op zo’n moment vaak goed helpt is dus je planning opnieuw uitzetten van je project. (Her)formuleer je doel nogmaals en je subdoelen, maak ze smart, zet dit uit in tijd en schrijf ze in je agenda. Je verscherpt je focus op je oorspronkelijke doel. Op ditzelfde moment kun je ook even terugkijken naar welke eerder gestelde doelen je allemaal al hebt behaald. Dit geeft weer even positieve energie.

Op het moment dat je oorspronkelijke doel hebt opgedeeld en je weer overzicht hebt, kan je soms kijken of je je nieuwe fantastische plan erin kan verwerken. Misschien kun je je oude doel en nieuwe doel aan elkaar koppelen? Als dit niet het geval is dan moet je prioriteiten stellen. Een dag duurt immers maar 24 uur en je kan nou eenmaal niet alles tegelijk doen, hoe jammer dat ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *